Diagnóza: laktózová intolerance

Dnes je velmi častá laktózová intolerance. Laktóza je mléčný cukr, který je štěpen specifickým enzymem. Pokud ho nemáme, člověk začne trpět různými trávicími a vylučovacími problémy.

Existuje celá řada potravinových intolerancí. Velmi častá je takzvaná laktózová intolerance. Laktóza je mléčný cukr, takzvaný disacharid. Skládá se z glukózy a galaktózy, které jsou rozpojovány pomocí enzymu, který vzniká v buňkách tenkého střeva a je vylučován v jeho klkách. Pokud ho nemáme, mléčný cukr postupuje dál do střev a slouží jako potrava určitých typů bakterií. Člověk pak začne trpět plynatostí, průjmem či jinými trávicími a vylučovacími problémy, např. syndromem dráždivého tračníku. To vše se děje právě důsledkem přemnožení některých střevních mikroorganismů.

Pozor na skryté mléko!

Když člověk narodí, má tohoto enzymu velké množství a dokáže tedy mateřské mléko dobře štěpit. Postupem doby nebo vlivem potravy může u někoho dojít ke ztrátě funkčnosti daného enzymu. Většina lidí s laktózovou intolerancí ví, že jim mléko nedělá dobře, nepijí ho a jedí jen některé druhy jogurtů. Problémem ale může být skryté mléko, které najdeme v sušenkách, pečivu a dalších výrobcích. Mnoho lidí si tedy své problémy s trávením a s laktózovou intolerancí vůbec nespojí. Nesnášenlivost je také často spjata s různými záněty ve střevech; geneticky tedy může být člověk úplně v pořádku (jeho organismus enzym produkuje), pokud má ale nějaký střevní zánět, jeho schopnost vyrábět štěpící enzym se ztrácí a nastupuje celá řada problémů. Zajímavé je, že tento enzym se dá „vycvičit“, to znamená, že když budete pomalých dávkách pít kvalitní mléko, ideálně přímo od farmáře, nepasterované, začne se zase v určité formě tvořit.

mleko (1).jpg

Sekundární laktózová porucha

Pozoruhodné je také celosvětové rozvrstvení laktózové intolerance: čím severněji, tím lépe lidé mléko snáší. Je to logické; pokud žijete v tropickém pásu, můžete se bez problémů stravovat syrovými potravinami, všude jsou k dispozici vyzrálé plody s dostatkem vitamínů. Čím víc na sever, tím je pěstování zemědělských plodin náročnější a také je tam méně slunce – tedy méně vitamínu D. Lidé tedy přirozeně hledali jeho zdroj a našli ho v mléce, skrze které tento důležitý vitamín přijímali. Geneticky se to tedy projevuje tak, že v severních šířkách je laktózové intolerance mnohem méně než na jihu. Velmi častá je sekundární laktózová porucha, tedy intolerance způsobená zánětem trávicí trubice. Ať je na vině nějaká infekce, nesnášenlivost lepku nebo porušená střevní mikrobiota po užívání antibiotik nebo v důsledku špatného životního stylu, vždy dojde ke změně vnitřního prostředí a laktózová intolerance se může navodit.

Pokud tedy nesnášíte nebo špatně trávíte mléko, je to jasná informace, že ve střevech vám správně nepracují buňky či je tam nějaký zánět. Na začátek radím udělat ve střevech pořádek pomocí preparátu Joalis Activ-Col, což jsou probiotika a prebiotiky s informačním účinkem. Navádí imunitní systém, aby odstranit patogeny, které se přemnožily, a vytlačují prospěšné druhy. Zároveň informuje organismus, které druhy jsou prospěšné a měl by si je hýčkat. Poté doporučuji objednat se u některého z našich poradců, který vám poradí, které jiné preparáty pro detoxikaci dalších orgánů jsou vhodné právě ve vašem konkrétním případě.

vilankova-new.jpg

Mgr. Marie Vilánková

lektorka řízené a kontrolované detoxikace Joalis

Diagnóza: laktózová intolerance patří do témat

Laktózová intolerance patří do témat

Adresář

Laktózová intolerance ptejte se v poradně

Diskutujte na téma Laktózová intolerance

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku