Laktózová intolerance - strana 1

Laktózová intolerance je onemocnění projevující se nesnášenlivostí mléčného cukru (laktózy).

Jde o neschopnost trávicího traktu laktózu zpracovat z důvodu chybění enzymu laktázy. Laktóza je tak ve střevě natrávena jen částečně, nemůže se vstřebat, váže na sebe vodu a rozkládají ji střevní bakterie.  Pacient proto trpí po požití laktózy pocitem plynatosti, křečemi a nepříjemným průjmem. Problémy se objeví za 30 minut až 12 hodin. Toto onemocnění je poměrně časté a v určité formě jím trpí až každý desátý člověk.

Laktóza je nejen v mléce ale ve většině mléčných výrobků. A to i v jogurtech, sýrech, čokoládě nebo zmrzlině. Pacient se těmto potravinám musí vyhýbat, tím se připravuje o významný zdroj vápníku. Zejména u starších lidí a dětí je proto nutné, aby začali přijímat vápník v jiné formě (tablety, kysané mléčné produkty).

Celkem článků 2